Bron: Haarlems Dagblad, 9 februari 2014

CRUQUIUS – Na het zingen van het jubileumlied worden er deze ochtend maar liefst 170 rode ballonnen in hartvorm losgelaten in de lucht door leerlingen van Epilepsieschool De Waterlelie. Vandaag vieren zij het 75-jarig jubileum van de school.

,,Het lied heeft onze muziekleraar geschreven voor de kinderen”, vertelt directeur Piet Klein. ,,De ouderen scholieren hebben allemaal een ballonnenmaatje. Zo is het voor hen geen kinderachtige gebeurtenis. Ze vinden het hartstikke leuk.”

De-Waterlelie-HD

De Waterlelie bestaat dit jaar, 2014, 75 jaar

Met de ballonnenwedstrijd leren de kinderen gelijk over de Nederlandse topografie. ,,We maken een wedstrijd van de actie. Er zitten kaartjes aan de ballonnen met ons adres. De vinders kunnen ons op die manier laten weten waar de ballon terecht is gekomen, de verste winnen een prijs. Zo leren ze meteen hoe Nederland eruit ziet.”

Naast de ballonnenactie gaat de school het 75-jarig jubileum vieren met de jaarlijkse cultuurweek. Hier kunnen de kinderen meedoen met een tekenwedstrijd. En de school organiseert een reünie met oud leerlingen en oud leraren.

De school telt 150 leerlingen. Klein: ,,Honderd leerlingen zitten in de leeftijdscategorie van twaalf tot twintig jaar, zij zitten op het voortgezet speciaal onderwijs. De andere vijftig leerlingen van vier tot twaalf jaar zitten op de basisschool. Voorheen was er een zorgvoorziening van mensen met epilepsie. Omdat er steeds meer kinderen werden opgenomen ontstond er behoefte aan onderwijs, daarom is deze school destijds opgericht.”

Een schooldag ziet er voor de leerlingen hetzelfde uit als op reguliere scholen. Klein: ,,De kinderen willen net als kinderen zonder epilepsie behandeld worden. De schooldagen zien er hier dan ook zo gewoon mogelijk uit. Ze krijgen gewone gymlessen en spelen buiten net als ieder ander kind dat doet. Wat er anders is, is dat wij bijvoorbeeld rustruimtes hebben. De leerlingen moeten kunnen uitrusten na een aanval. En ze hebben andere leervermogens, daar passen we ons pakket op aan.”

Share This