
Arbeidsvoorbereiding en training (av&t)
Wekelijks werken leerlingen uit leerjaar 1, 2 en 3 van het vso, leerlingen van oza de Vlinder en leerlingen uit de ibl-groepen aan verschillende thema’s. Zij doen dit onder leiding van een vakleerkracht. De thema’s hebben zowel betrekking op het voorbereiden van de stage (dagbesteding en (beschutte) arbeid) als op het stimuleren van de zelfredzaamheid van leerlingen. Het doel is de leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op hun stage en hun toekomst na de Waterlelie.
Binnen de vaklessen av&t staan de vakoverstijgende doelen van de leerlingen centraal. Het eigenaarschap van de leerlingen wordt gestimuleerd door het gebruik van doelenkaarten. Deze doelenkaarten gaan ook mee naar de andere vaklessen (kleinkeuken, techniek en artistiek en tuin). De vakleerkracht creëert situaties waarin de leerlingen optimaal kunnen werken aan het behalen van de doelen op hun doelenkaart. Hiervoor wordt de leerlijn ‘vso leerlijnen voorbereiding op dagbesteding & arbeid’ gebruikt. De leerlingen oefenen gedurende een thema praktische arbeidsvaardigheden, bijvoorbeeld vakkenvullen tijdens het thema ‘winkel’. Daarnaast gaan ze ook aan de slag met sociaal-emotionele doelen. Dit zijn doelen zoals hoe gedraag ik mij op de werkvloer, hoe kom ik voor mijzelf op en hoe vraag ik hulp.
Eind 2023 gaan we tijdens de av&t lessen starten met de methode Zedemo. Zedemo is een hulpmiddel om de leerlingen voor te bereiden op arbeid in de breedste zin van het woord. Zo richt Zedemo zich op motorische vaardigheden zoals tweehandig werken, krachtbeheersing en draaibewegingen. Is een leerling goed tweehandig getraind, dan kan hij sneller en veiliger werken. Bovendien heeft de leerling hier ook profijt van bij dagelijkse handelingen. Naast de vaardigheden die de leerlingen oefenen tijdens de av&t zal Zedemo de leerlingen een competenter gevoel geven. Hierdoor zullen ze vaardiger en met meer zelfvertrouwen hun stage kunnen starten of voortzetten.
De lessen worden in een vaste, voorspelbare structuur aangeboden, ondersteund door een PowerPointpresentatie. De leerlingen zien per dia in welke fase van het lesprogramma we zitten en wat er van hen verwacht wordt. In de dia’s maken we gebruik van afbeeldingen, pictogrammen en geschreven taal.
