
Arbeidstoeleiding en stage bij het Seincollege
Op het Seincollege wordt gewerkt aan het aanleren en uitvoeren van praktische, sociale en theoretische vaardigheden. Deze vaardigheden zijn nodig voor de arbeidsoriëntatie of het vervolgonderwijs. Als de leerlingen ouder worden, vormt de arbeidsoriëntatie een steeds groter onderdeel van ons onderwijs. Arbeidsoriëntatie bereidt de leerlingen voor op het maken van een bewuste keuze op het gebied van hun eigen uitstroomprofiel.
In leerjaar 3 starten de leerlingen met één dag in de week een oriënterende groepsstage. Halverwege het schooljaar wordt er gewisseld van stageplek. Zo kunnen de leerlingen kennismaken met verschillende uitstroombestemmingen. De leerling oefent op de stageplek verschillende arbeidsvaardigheden. Dit zijn vaardigheden zoals omgaan met kritiek, om hulp vragen en het uitvoeren van opdrachten die je minder leuk vindt. Het oefenen van deze vaardigheden gebeurt in een kleine groep en onder begeleiding van een groepsleerkracht van school.
Er wordt in leerjaar 3 ook een assessment afgenomen door het stagebureau. Dit gebeurt om te bepalen welke richtingen een leerling op zou kunnen en willen gaan. In de daaropvolgende leerjaren gaat de leerling op een soort verkenningstocht tijdens de stages. In leerjaar 3 en 4 zijn dit door school begeleide groepsstages in verschillende bedrijven. Vanaf leerjaar 5 zijn dit individuele stages zonder de extra begeleiding vanuit school.
In de laatste fase wordt een stageplaats gezocht die gericht is op het uitstroomprofiel van de leerling. Daarbij wordt rekening gehouden met de (arbeids-)mogelijkheden van de leerling. De hulp van de ouders bij het vinden van passende, individuele, thuisnabije stageplekken en uitstroombestemmingen is hierbij zeer belangrijk. Een enkele leerling stroomt door naar vervolgonderwijs. Dit vervolgonderwijs is gericht op het behalen van een regulier diploma voortgezet onderwijs.
Er worden verschillende uitstroomprofielen onderscheiden:
- belevingsgerichte of taakgerichte en activerende dagbesteding – leerroute 1 en 2;
- arbeidsgerichte dagbesteding of beschutte arbeid – leerroute 3 en 4 A;
- (beschutte) arbeid – leerroute 4 A en 4 B.
Het is belangrijk dat ook in de laatste schooljaren intensief wordt samengewerkt. Dit is nodig om het beste resultaat voor en met de leerling te bereiken. Vaardigheden worden niet alleen op school geleerd, maar ook op de stageplek en thuis. De leerkracht, de ouders/verzorgers, de stagebegeleider en de stagecoach zijn samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de leerling. De verantwoordelijkheden die de leerling uiteindelijk zelf kan dragen, bepalen de mogelijkheden en kansen die de leerling in de toekomst krijgt.
De weg naar leerontwikkeling
Klik op de afbeelding om het hele pdf-document te lezen.
