
Techniek en artistiek
De lessen techniek en artistiek zijn voor leerlingen uit groep 8 van het so en de ibl-oza-groepen en voor leerlingen uit leerjaar 1, 2 en 3 van het vso. Zij werken wekelijks 2 lesuren van 45 minuten afwisselend aan een thema techniek (4 weken) of een thema artistiek (2 weken). Deze lessen worden begeleid door een vakleerkracht. De vakleerkracht creëert een situatie voor de leerling. In deze situatie kan de leerling optimaal werken aan het behalen van de doelen zoals beschreven op de doelenkaart.
De vakleerkracht techniek maakt gebruik van de leerlijn ‘mens, natuur en techniek’. Tijdens een thema techniek kiest de vakleerkracht een overkoepelend thema uit. Daarbij komen verschillende vakinhoudelijke doelen aan bod, zoals constructie, duurzaamheid, energie en elektriciteit, houtbewerking, kracht en beweging en leefomgeving.
De vakleerkracht artistiek maakt gebruik van de leerlijn ‘handvaardigheid’. Tijdens een thema artistiek kiest de vakleerkracht een kunstenaar uit die twee weken lang centraal staat. Met behulp van voorleesboeken, beeldmateriaal van kunstwerken en informatie van het internet proberen de leerlingen te achterhalen wie de kunstenaar is of was, wat voor kunst hij of zij maakt of heeft gemaakt en wat de leerlingen daar als individu eigenlijk van vinden. Vervolgens gaan zij aan de slag met het maken van een kunstwerk, geïnspireerd door de kunstwerken van de kunstenaar.
De lessen worden in een vaste, voorspelbare structuur aangeboden en ondersteund door een PowerPointpresentatie. De leerlingen zien per dia in welke fase van het lesprogramma ze zitten en wat er van hen verwacht wordt.
