Logopedie
Praten lijkt zo vanzelfsprekend. Toch is dat niet het geval voor een flink aantal leerlingen van de Waterlelie. Door moeite met spreken en taalvaardigheid worden leerlingen soms ernstig belemmerd in hun functioneren. Dan is het belangrijk dat er gerichte stimulering en ondersteuning is voor het kind en voor zijn omgeving. Wanneer er een hulpvraag uit de klas komt, kan een logopedist worden ingeschakeld na goedkeuring door de CLZ. Logopedie is altijd onderwijsondersteunend en ten behoeve van de onderwijsdoelen van de leerlingen. De logopedie is vaak individueel of in een klein groepje. Het is ook mogelijk dat een behandeling samen met een ergotherapeut of fysiotherapeut wordt gegeven.
Logopedie kan worden ingezet als er problemen zijn met:
- mondfuncties: vaardigheden met de lippen, wangen en tong die nodig zijn voor het spreken, eten en drinken;
- luistervaardigheid: dit is een voorwaarde om tot lezen en schrijven te komen;
- verstaanbaar spreken: de uitspraak van letters en woorden;
- taalvaardigheid: het begrijpen van woorden, zinnen en opdrachten, maar ook woordenschatontwikkeling en woordvinding, zinsbouw en het vertellen van verhalen;
- gespreksvaardigheid: het initiatief nemen tot communicatie, de beurt nemen, het kunnen luisteren naar en het aansluiten bij een gesprekspartner.
Op de Waterlelie biedt de logopedist structurele ondersteuning bij het (mondelinge) taalonderwijs. Met name in het so en vso-ibl wordt een vast onderdeel van het lesprogramma verzorgd. De logopedist komt dan in de klas en geeft samen met de leerkracht een groepsles. De logopedist geeft ook samen met de leerkrachten vorm aan het woordenschatonderwijs. Daarnaast is het coördineren van het gebruik van ondersteunende communicatie een belangrijke taak van de logopedist. Denk hierbij aan het gebruik van pictogrammen en NmG (Nederlands met gebaren). Ook geven de logopedisten gebarencursussen aan het team en aan ouders.
