Waarom de Waterlelie?

Pedagogische en didactische aanpak

Naast het ervaren van plezier en geluk zijn zelfvertrouwen, zelfstandigheid en sociale redzaamheid de belangrijkste aspecten waar op de Waterlelie op wordt gefocust. Deze aspecten zijn belangrijk voor al onze leerlingen. Zo zorgen we ervoor dat iedere leerling op zijn eigen niveau zo goed mogelijk deel kan nemen aan de samenleving.

Om dit te bereiken hebben wij schoolbreed afspraken gemaakt over de didactische werkvormen en het pedagogisch klimaat in de klas. Dit betekent voor de leerlingen dat de overgang van het ene leerjaar naar het andere soepel verloopt. De leerling herkent de aanpak op didactisch en pedagogisch gebied en hoeft daar dus niet aan te wennen. De leerling ervaart minder stress en spanning en zal daardoor sneller aan leren toekomen. Een goede samenwerking met de opvoeders thuis is daarbij onmisbaar. Samen met de ouders/verzorgers willen we onze kwetsbare leerlingen sterk neerzetten in de samenleving.

Ons pedagogisch en didactisch handelen is erop gericht elke leerling op zijn eigen niveau uit te dagen. Binnen een doordacht pedagogisch klimaat en een herkenbaar didactisch aanbod coachen wij de leerlingen bij het leren en het leveren van prestaties.

Hieronder worden de pijlers voor onze inspirerende leeromgeving nader toegelicht.

Groeps- en individueel gericht pedagogisch en didactisch handelen van de leerkracht (GIP)

Klassenmanagement is een verzamelnaam voor alle maatregelen die een leerkracht neemt om een klimaat te scheppen waarin leerlingen met succes kunnen leren en werken. Goed klassenmanagement is een voorwaarde om de les volgens een vaste structuur te laten verlopen en een positief leerklimaat te organiseren.

Wij hanteren de GIP-methodiek voor de organisatie van het klassenmanagement.

Het GIP-model combineert didactiek en een pedagogische aanpak en wordt wel omschreven als leerlinggericht klassenmanagement. Het GIP-model richt zich op het werken in de klas, maar ook op de verdere schoolontwikkeling.

Geef me de 5

Ook zijn onze medewerkers recent geschoold in de Geef me de 5 aanpak. Geef me de 5 is dé methodische (werken volgens een methode) onderlegger voor het onderwijs in Nederland. Het is ontwikkeld door autismedeskundige Colette de Bruin. De methode is praktisch en voor iedereen toepasbaar. De praktijk en wetenschappelijk onderzoek bewijzen dat iedere keer opnieuw. Leerkrachten begrijpen dankzij deze methodiek beter wat de oorzaak van het gedrag van een leerling is en zullen daarop inspelen. Zij zien direct de verandering en zijn enthousiast over deze aanpak.

Activerende directe instructie (ADI)

De lessen worden aangeboden en krijgen vorm aan de hand van het ADI-lesmodel. De leerkracht en de leerling doorlopen samen de stappen in de onderwijsleersituatie.

Om de leerlingen bij de les te houden en om het plezier van de leerlingen te vergroten, moeten wij de leerlingen uitdagen, instrueren en activeren. De leerlingen weten wat het doel van de les is, waarom zij iets moeten leren. Aan het einde van de les wordt het doel met de leerlingen geëvalueerd. Doordat de leerling eigenaar wordt van zijn eigen te behalen doelen, vergroot de motivatie en betrokkenheid.

Teach Like a Champion

Het boek Teach Like a Champion beschrijft 63 bewezen succesvolle technieken. Deze technieken helpen om met de leerlingen meer leerresultaten te behalen. Het team van de Waterlelie heeft hieruit een beproefde top 8 samengesteld. Deze 8 technieken werken goed bij de leerlingen van onze school. Het toepassen van deze Teach-technieken helpt om de leerlingen te betrekken bij de les, ze te activeren en de lestijd effectief te gebruiken.

Begeleid ontdekkend leren (BOL)

Als je een leerling uitdaagt, moet deze leerling ook worden begeleid. Zo worden de gestelde “uitdagende” doelen ook haalbare doelen. Onderweg naar het doel leren wij de leerlingen om op tijd even te stoppen, na te denken over een oplossing en misschien het plan bij te stellen. Dit zijn vaardigheden die ze uiteindelijk bij elke opdracht kunnen gebruiken.

De methodiek die wij schoolbreed voor deze begeleiding hanteren is begeleid ontdekkend leren, BOL. Deze methodiek zet aan tot het leren van denkvaardigheden. Denk hierbij aan het maken van een plan, oplossingen bedenken voor problemen die je tijdens de uitvoering van het plan tegen kunt komen en dan bijsturen om resultaat te bereiken. Op deze manier leren de leerlingen verantwoordelijkheid te dragen voor wat zij aan het doen zijn. Ook leren zij zelf oplossingen te bedenken voor problemen, waardoor hun zelfredzaamheid toe zal nemen.

Ondersteunende gebaren

Gebaren ter ondersteuning van de verbale communicatie worden gehanteerd op basis van de ondersteuningsbehoefte van de leerling. Uit onderzoek is onomstreden gebleken dat ondersteunende gebaren en visuele ondersteuning leerlingen met een vertraagde informatieverwerking helpen sneller te begrijpen wat er bedoeld wordt. Gebaren maken de taal visueel. Zo zijn woorden makkelijker aan te leren, te begrijpen en te onthouden. De leerlingen hebben een beeld bij de woorden, waardoor de boodschap duidelijker overkomt en langer in hun herinnering blijft. Dit maakt optimaal profiteren van het onderwijs mogelijk.

Bewegend leren

Een optimale alertheid is nodig om tot leren te komen. Bewegen vergroot de alertheid en is daarmee een grote voorwaarde om tot leren te komen. Een goede motorische ontwikkeling, een goed lichaamsplan, lichaamsbesef en ruimtelijke oriëntatie zijn nodig om in het platte vlak te kunnen werken. Zij vormen dus basisvoorwaarden voor schoolvaardigheden.

Het is belangrijk dat leerlingen in hun lesprogramma voldoende beweegmomenten (binnen en buiten) krijgen. Deze beweegmomenten zijn nodig om de alertheid te vergroten. Opkikkers, energizers, toepassing van bewegend leren en buitenspelen zijn hier onderdeel van.

Ik wil graag naar de Waterlelie

komen om te leren

dewaterlelie.net - 023 548 33 33 - info@dewaterlelie.net

error: Content is protected !!